Той се базира на събития от китайска легенда, в която двама влюбени, двете звезди – Алтаир и Вега, които са разделени от линията на Млечния път се срещат веднъж годишно и това става точно на 7 юли или в “нощта на седми”.

Историята разказва, че принцеса Орихиме и принц Хикобоши дълго време търсили своята половинка, но когато се видяли се влюбили от пръв поглед. Това дотолкова ги откъснало от техните ангажименти, че боговете решили да ги разделят. Така двамата останали разделени от Млечния път и им било позволено да се виждат само веднъж в годината.

Принцеса Орихиме била дъщеря на Тентей, небесният бог и стоейки на небето непрекъснато тъчала прекрасно платно, което много допадало на баща й, но за жалост била твърде заета и нямала как да намери любим. Загрижен за дъщеря си, Тентей решил да я срещне с младия Хикобоши. Още при първата си среща двамата силно се влюбили един в друг и изоставили задълженията си. В яда си Тентей ги разделил, като им забранил да се виждат отново. Орихиме много страдала и успяла да измоли баща си да им позволи да се виждат поне веднъж годишно, което ставало на 7-мия ден от 7-мия месец. Първият път, когато двамата опитали да се срещнат, видяли, че ги дели Млечния път и никъде няма мост, който да преминат. Тогава ято свраки се появило в небето и с крилата си направило мост, така че двамата да успеят да се срещнат.

На този ден хората пишат своите желания ( танзаку,  tanzaku ) на цветни ленти и ги окачват на бамбукови пръти, изнесени пред къщите. В същото време се молят времето да не е облачно или дъждовно, тъй като празникът няма да може да се състои.

Бамбуковите клони после се пускат да отплават по реката или се изгарят в края на фестивала. На много места хората имат местни традиции и празнуването му е различно.

В зависимост от региона, звездният фестивал се празнува на 7 юли или 7 август, тъй като зависи от лунния календар. На тази нощ единствено Луната минава така, че свързва двете звезди “отвеждайки едната до другата” и им позволява да се срещнат.

Традицията за празнуването на този празник е на повече от 2000 години. Главните улици в повечето градове се декорират, а голяма част от хората обличат традиционни дрехи по време на фестивала. Историята по-късно е асоциирана и с живота на принц Генджи.

На две места са най-известните фестивали – в град Сендай и Хиратцука.