На 30 април тази година на 90 годишна възраст почина Venetia Phair, жената, която като 11 годишно момиче е дала предложение за име на новооткритата тогава планета. Кръщават я Плутон в името на римския бог на подземното царство.

Плутон е открит от астронома Клайд Томбо в обсерваторията Ловел, Аризона, САЩ на 18 февруари 1930 г., когато сравнявал две фотографски плаки направени съответно на 23 и 29 януари. Планетата впоследствие е намерена на фотографии, най-старите от които са били заснети на 19 март 1915 г. Томбо открива Плутон докато търси неизвестната планета X, причиняваща отклонения в орбитата на Нептун.

Като малка Венеция изключително силно се увличала по митологията и по време на една закуска през 1930 г. предлага на дядо си току-що откритата планета да носи името Плутон.

[quote_center]”Дядо ми, както обикновено, беше отворил вестник Times и четеше за новооткритата наскоро планета. Чудеше се как ли може да я именуват” – това разказва Венеция в документалния филм за нея “Naming Pluto”, излязъл преди година.[/quote_center]

Отговорът й бил: “А защо да не го нарекат Плутон?” И всичко тръгва оттук.

Дядо й е бил вече пенсиониран библиотекар от Оксфорд, но предава това предложение на неговия приятел професора по астрономия Herbert Hall Turner, който същия ден имал среща с други астрономи в Кралското Астрономическо Дружество, където да обсъждат възможните имена за тази планета. Търнър предава на свой ред предложението на самия откривател на планетата Клайд Томбо. Всички го приемат единодушно и на 1 май 1930 г. публично е обявено името на новата планета – Плутон.

Венеция била запленена от астрономията и често използвала с приятели газените лампи вкъщи, за да наподобят слънчевата система. Интересувала се е и от митология и съвсем не е случайно, че предлага това име:

[quote_center]”Практически не бяха останали почти никакви имена от класическата митология” – споделя тя в един материал по BBC[/quote_center]

През 1987 година на нейно име е наименуван и един астероид – 6235 Burney. Това е моминското име на Венеция ( Venetia Burney ). По-късно тя завършва математика в Кеймбридж, следва икономика и математика и се занимава с тях до пенсионирането си през 1980 г.

През 2006 година Международният Астрономически Съюз “понижава” Плутон от статута му на планета в планета-джудже. Това се случва на базата на наблюдения и откритието, че Плутон е по-скоро голям скален къс дошъл отвън на Слънчевата система ( от т.нар. Куйперов пояс ), а не се е образувала подобно на останалите планети в нея.