Митичният Марс – планетата на войните

3318

11marsВ древна Месопотамия планетата Марс е била назовавана с името Салбатану и е асоциирана с бог Нергал. Качествата които е притежавал Нергал са комбинирали онези, които ние сега асоциираме с Марс и Плутон – той е бил господар на подземното царство и е бил свързан с опасностите под формата на епидеми, огън и войни.

В Египет негов еквивалент според гърците е бил бог Анхур. По своя произход той е бил местен бог на Абидос, но с времето станал проявление на силата на бог Ра. Фараоните от Новото Царство, които са водели битки за завладяване на нови територии и разширяването на Египет са го почитали като бог на войната и са извършвали ритуали пред него, за победа над врага. Той е бил популярен и сред обикновените хора, които са го наричали Пазителят или Добрият Войн и са го призовавали в ситуации, когато са имали нужда от защита от опасностите.

Гръцкият бог Арес е бил син на Хера и Зевс, но името му не е гръцко, тъй като най-вероятно произлиза от траките. Арес е бил чужденец, който се е бил на страната на троянците, заедно с други външни богове. Арес, така както е описан в гръцката литература, е персонификация на войната и страстта и е трябвало да показва добрия образ на планетата. На по-дълбоко ниво гърците вероятно са били прави да не се отнасят добре с Арес (Марс), заради лесното превръщане на усилието в агресия. В гръцките митове Херакъл е бил по-удачния избор като образ на Марс, но той не е бил бог, а просто герой. Разбира се, самият Херакъл е имал пробеми с марсовата страна на своята личност с изблиците на неубоздан гняв, както и с неговите страховити дела.

Римският Марс е подобен на Анхур – бог, който изявява по-добрата страна на планетата. Някой го наричат бог на земеделието, тъй като римските фермери са задължавани да дават жито преди и по време на големите битки, но също така е бил и бог предпазващ посевите и животните от болести и лошо време. В някой ритуали в Индия Марс кореспондира с индийския бог Индра – бог на бойците, които побеждават силите на злото.

Романите асоциират Марс с германския бог – Тив, тъй като той бива призоваван преди битки. Всъщност Тив по-скоро има общо с богът на справедливостта и е по-близо до Зевс и Юпитер.

Интересно е, че в днешния седмичен календар вторник е под управлението на Марс и кореспондира с италианското Marted или латинското Martis dies – ден на Марс, или със старонемското Tiwesd?g – ден на бог Тив.