През 2003 г. един тайландски министър е платил над 4 милиона бата за табелата на своята кола с номер “SNg 9999”. Буквите са по-маловажни от числата. Новият мобилен оператор с префикс 09 доста развълнува особено младите, а цената на един от най-апетитните номера 09-999 9919 стигна цифрата 400 000 бата.

Накъдето и да се обърнете числото 9 може да бъде видяно. Много важни покупки се правят на ден завършващ на 9, банкнотите съдържащи 9 служат за талисмани, а най-щастливият месец за сватба е август, който е девети по ред според тайландския зодиак.

Всеки 99 999 пътник в метрото в Банкок получава награда заедно с билета си. Много от цените завършват на 99 и това не се прави единствено с цел продуктите да изглеждат по-евтини, но и за късмет на продавача. Дори държавният бюджет за 2003г. е бил направен така че да съдържа повече деветки.

Числото 9 се свързва и с решетката от 3 по 3 квадрата, която символизира 8-те индийски божества разположени около центъра, в който е поместена планината Меру.

Това значение на числото 9 е привнесено от Китай, както и популярното на много места число 8. Най-нещастното число според китайците е 4, тъй като на китайски думата за числото 4 съвпада с думата “смърт”. Именно поради това 4 се избягва всячески и дори липсва в редовете в кината, в хотелите липсват стаи съдържащи 4, избягва се да имате 4 в телефонните номера, рождените дати, не се насрочват важни събития на дати с 4, никой не иска да наема офиси на 4-ти етаж.

“Цифроманията” е завладяла не само Изтока, но по цял свят хората избират своите щастливи числа, които присъстват в талоните за лотария, номерата на колите и телефонните номера, ПИН-кодовете на кредитни карти и т.н.

Числото 9 има някои много странни математически свойства. Например, ако умножим някое число с 9 и редуцираме получения резултат, отново получаваме цифрата 9. Ето как изглежда това: 6 х 9 = 54, редуцираме 54 – 5 + 4 = 9; това се случва с всичко останали цифри. 8 х 9 = 72, като 7 + 2 = 9 и т. н. Това е интересен нумерологичен феномен, тъй като всяко число умножено по 9 губи своята идентичност и пак се свежда до 9.

Подобно нещо се случва и при събиране с 9, тогава числото остава непроменено. 5 + 9 = 14, но 1 + 4 = 5, т.е. отново се връщаме към първоначалното число.

В Китай освен числото 9 на почит са всички числа от редицата 1, 3, 5, 6, като те се смятат за изключително успешни. Разбира се, както стана ясно на всяка цена се избягва числото 4, което се смята за много лоша поличба и водещо до крах и неуспех.

9 е число, което се смята за повече “женско”, то е обичащо и съчувстващо. Кралско число – гордо и недосегаемо, в същото време близко до хората и желаещо тяхната обич. То е числото “Майка Тереза”, нетърпимо към всяка несправедливост, търсещо подобрение и облекчение. Показва завършеност и пълнота. Край на нумерологичен цикъл.

В дигиталния свят, в който живеем, сме заобиколени от цифри и всяка от тях има определено значение за нас – това изгражда една нова числова култура.