Щедрият Юпитер – богът на изобилието

4666

11zeusВ древна Месопотамия планетата Юпитер е била назовавана с името Неберу – главен бог на Вавилон, който се е асоциирал със стария шумерски бог – Енлил. Неберу е идентичен на Мардук. Качествата които е притежавал Неберу са комбинирали онези, които ние сега асоциираме с мъдростта.

Поради това хората родени с изгряващ или високо разположен Юпитер често проявяват “кралско” поведение, те са волеви и умерени в преценките си. Мъдростта асоциирана с Юпитер е по-скоро практическата и ежедневната, близка до съобразителността, за разлика от философската мъдрост, която принадлежи на Меркурий. Съвременната астрология е направила една сериозна грешка като е приравнила Юпитер, знака Стрелец и 9-ти дом в хороскопа, тъй като самият Юпитер няма общо с правото и закона, дори напротив той често е много добре поставен в хороскопите на престъпилите закона, онези, които се ръководят единствено от своята собствена воля.

В Гърция негов еквивалент е Зевс – гръмовержецът стоящ на върха на Пантеона, който е син на титана Кронос (Saturn). Съществува близка митологична връзка между Зевс и Мардук при проследяването на легендите за тях.

Един от значимите факти за Юпитер са неговите многобройни деца и жени – символ на оплодителната сила на небето, която напоява Земята, управлявана от многобройни нимфи, които си поделят определени нейни части. Много често Юпитер в хороскопа се приема за планета на неверността имайки предвид картите на Казанова и Луй XIV, където той е в квадрат с Луната. И това е резултат не толкова на това, че Юпитер е сензуална планета, а по-скоро на неспособността му да се концентрира достатъчно в една определена посока.

Римският бог Юпитер е със същите характеристики като Зевс и дори притежават еднакво име: Юпитер е именуван често Deus Pater, което е същото като гръцкото Zeus Pater и дори санскритското Dyaus Pitar, всички названия извлечени от смисъла на “светия баща“. Той е еквивалентен на старогерманският бог Thunor, тъй като Юпитер се свързва с управлението си над светкавиците, поради това денят от седмицата, който е под негово управление – четвъртък – на староанглийски е Thunresdaeg (сега Thursday ) и е близък до италианското giovedi. Митологично Тор е много близък до Марс и по същество притежава същите сили и действие.