Честно и вярно, Кучето има силно развито чувство за дълг. Най-благородните черти на човешката природа са събрани в него. Рядко привлича отведнъж вниманието, но никой не умее да слуша като него. Предаността му може да стигне до себеотрицание, готово е да направи всичко за приятелите си. Има неспокоен нрав, непрекъснато е нащрек, крайно упорито е. Философ и моралист, Кучето подхожда сериозно към всяко начинание в живота. Винаги е малко “скитник”, който лесно се лишава от парите и комфорта, но остава верен на идеалите си. От такива хора стават добри прависти, индустриалци, педагози.

Родените в годината на кучето са вечно неспокойни, винаги са на стража и никога не си почиват. Рядко проявяват чувствата си. Те са упрями до крайност и знаят какво искат. Често са циници. Критикуват  и са песимисти, които нищо не очакват от живота.

Родените в годината на Кучето действат смело против всяка несправедливост. Те са скептици, имат критически ум, чувство за хумор. По отношение на чувствата изглеждат хладни, но това впечатление е заблуждаващо. Въпреки тези недостатъци те притежават и ред благородни черти като лоялност, вярност, честност, развито чувство за дълг. На тях може да се разчита, отлично пазят тайни и са много скромни. Не обичат да се изповядват, но не обичат и другите да им се изповядват. Изразяват се просто, понякога трудно изказват мислите си. За сметка на това са добри слушатели. Правят всичко възможно за приятелите си. Дори и най-малката несправедливост предизвиква у тях чувство на нетърпимост и не се успокояват докато не оправят положението. В същността си са философи и моралисти, които не се интересуват много от парите. Те са великодушни и безкористни.

Родените в годината на Кучето са добри ръководители, свещеници, обществени деятели, възпитатели. В любовта се проявяват като идеалисти, те са честни и разумни. Съчетават се идеално с родени в годината на Коня, Тигъра и Заека. Не е удачна комбинацията с Дракон и Овца. В добри отношения са със Зайците и Конете. С Тигъра е възможно да преживеят големи приключения, но и драматична борба в името на справедливостта. Лоша комбинация се получава с Овцата и донякъде с Дракона.